Buurtcommunities Special: je Meent het!

Deze maand geen Commons&Kola, maar een speciale editie van buurtcommunities gehost door De Meent. Tijdens deze Buurtcommunities special verkennen we één van de kernwaardes van de Commons: het samen organiserend vermogen van initiatieven.

Commons/de meent wordt gezien als een alternatief voor het neoliberalisme en aanjager van radicale democratie. Tragedie of Utopie van de Meent: hoe ziet dat eruit en wat komt er bij kijken? Verschillende initiatiefnemers delen hun ervaringen. Samen spelen wij het Commons Spel, laten ons inspireren door bijzondere initiatieven en gebruiken deze input voor een gezamenlijke zoektocht naar de (h)echte Meent.

Met initiatieven als:

 • Voedseltuin IJplein
  Voedseltuin IJplein is een gezamenlijke moestuin voor en door buurtbewoners. Iedereen die in de tuin werkt krijgt een deel van de opbrengst. Het grootste deel van de biologisch geteelde groenten en kruiden wordt toegevoegd aan de voedselpakketten van de Voedselbanken in Amsterdam Noord en verwerkt in de maaltijden van Resto van Harte. In gesprek met Annemarie Verschoor.
 • Gebiedscoöperatie Twirre – Noard-East Fryslan (in oprichting)
  Gebiedscoöperatie i.o. Noard-East Fryslan wil samen met boeren, bewoners, ondernemers, scholen en verenigingen van het gebied komen tot een model van participatie op basis van zelfsturing/samensturing om de biodiversiteit in het gebied te herstellen en te verbeteren. Wim Hiemstra neemt ons mee in de oprichting van de gebiedscoöperatie.
 • Ru Paré
  De Ru Pare Community in Amsterdam Nieuw West is een initiatief van stichting Samenwonen-Samenleven. In de Community zijn kunstenaars, sociale ondernemers, zelforganisaties van bewoners, maatschappelijke instellingen gevestigd. Samen bouwen zij aan een inclusieve community.
 • Ruigoord
  De rafelranden uit de stad verdwijnen. Ruimte voor cultuurmakers wordt een steeds groter probleem. Hoe was Ruigoord ooit en wat kunnen we daarvan leren? Mignon van Ingen neemt ons mee.
 • Plein ’40-’45
  Plein ’40-’45 dé ontmoetingsplek in Nieuw-West voor een grote groep bewoners en bezoekers. Maar het plein functioneert niet optimaal: er is eenzijdigheid in het winkel- en marktaanbod, de openbare ruimte is niet op orde en mist een heldere beeldtaal. Daarom trekt een groeiende coalitie van gebruikers van het plein (bewoners, ondernemers, professionals van de gemeente, winkelverhuur en woningvastgoed) met elkaar op, om op co-creatieve wijze aan de toekomst en leefbaarheid van het plein te werken. Joachim Meerkerk onderzoekt hoe dit het beste kan. Vanavond vertelt hij over zijn onderzoek.

De Indische Buurt Communities, KrachtinNL, Movisie, ZIDtheater, Buurtwijs en Pakhuis de Zwijger maken samen een programmareeks over communities als hedendaagse vorm van burgerschap. Tijdens WeMakeThe.City vindt deze special plaatst, officieel de 28e aflevering van Buurtcommunities. Centraal in deze reeks staat het perspectief van de mensen die deze communities maken. Wat zien zij als kenmerken van hun groep? Voor welke opgaven staan ze en hoe organiseren ze zich? Wat maakt ze duurzaam en hoe verhouden ze zich tot institutionele partijen? Programma’s om te leren van en over communities.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *